top of page

Charlotte Marcoen

Charlotte Marcoen (°1987) startte op zevenjarige leeftijd met twee jaar muziekinitiatie in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten te Aalst. Hierna volgde ze vier jaar algemene muzikale vorming (AMV) bij Dhr. Abel De Gussem, waar ze in het tweede jaar voor de sopraansaxofoon koos. In L4 behaalde ze de meeste punten (94%) voor saxofoon en werd ze geselecteerd om deel te nemen aan een auditie voor de tien beste leerlingen van de muziekschool. Dit was grotendeels te danken aan haar lerares saxofoon Mevr. Christine Vantomme, waar ze tot en met M2 les volgde. Tijdens deze opleiding aan de muziekacademie nam ze onder andere deel aan de ‘Wedstrijd voor solisten en ensembles’ georganiseerd door het Koninklijk muziekverbond van België, waar ze als laureaat eindigde. Naast de individuele saxofoonlessen volgde Charlotte kamermuziek bij Dhr. Gunter Carlier en jazzensemble bij Dhr. Karel Van Marcke.

Vanaf de tweede graad secundair onderwijs ging Charlotte naar de Kunsthumaniora Muda te Gent, een goede voorbereiding op het conservatorium. In de Kunsthumaniora volgde ze saxofoonles bij Dhr. Raf Minten en Dhr. Koen Maas.

Ze zette haar muzikale studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar ze saxofoonles volgde bij volgende docenten: Dhr. Rik Van Eyghen, Dhr. Raf Minten en Dhr. Koen Maas. Charlotte heeft gedurende één academiejaar aan Escola Superior de Música artes e espectáculo (ESMAE) te Porto gestudeerd in kader van een uitwisselingsproject. Ze volgde saxofoonles bij Dhr. Henk Van Twillert, Dhr. Fernando Ramos en Dhr. Gilberto Bernandes en maakte deel uit van het saxofoonensemble ‘Ventos Novos’ en het saxofoonorkest ‘Orquestre Portuguesa de Saxofones’. Daarnaast nam ze deel aan verschillende masterclasses bij onder andere Mario Marzie, Garry Smulyan en Jozeph Wtyko.

Na haar studies aan het conservatorium, volgde ze een lerarenopleiding om in het secundair onderwijs en muziekacademies aan de slag te gaan. Ondertussen startte ze ook met een opleiding lager onderwijs.

Naast het lesgeven in zowel academie, secundair onderwijs als lager onderwijs, is Charlotte erg actief op muzikaal gebied: ze speelt al verschillende jaren mee in de Koninklijk Harmonie van Herdersem (sopraan saxofoon + 2de dirigente) en de concertband van Oordegem (alt saxofoon). Daarnaast heeft ze gedurende 5 jaar het jeugdensemble, verbonden aan de Koninklijke Harmonie van Herdersem, gedirigeerd. Charlotte was ook gedurende een aantal jaar, dirigente van het jeugdensemble, verbonden aan de harmonie van Sint – Lievens – Esse. Charlotte heeft ook verschillende projecten met kinderkoren achter de rug. Sinds februari 2014 is ze dirigente van het Sint Gregoriuskoor van Oordegem. Vanaf september 2018 heeft ze de leiding over de allerkleinsten van BallaBile, nl het instapkoor BallaBile Uova. Vanaf september 2020 neemt ze er ook nog BallaBile Bruchi bij. 

PRO22287.jpg
PRO22477 (1).jpg
bottom of page