top of page

Barbara Vandendriessche

Barbara Vandendriessche studeerde orgel en zang aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht waar ze de diploma’s ‘Meester in de Muziek’ en ‘Uitvoerend Musicus’ behaalde. Barbara was lange tijd organiste op het historisch Van Peteghem–orgel te Haringe en concerteerde op orgels in het hele land.

Als soliste (sopraan) is Barbara naast de verschillende producties en concerten te horen op de cd ‘In Flanders’ met organist Ludo Geloen en op de cd ‘Vocale Contrasten’ met het Veurns Vocaal Ensemble.

Met Ludo Geloen vormt ze het duo Calliope (orgel + zang). Verder is ze als soliste vaak actief bij koren, orkesten, ensembles allerhande.

Barbara deed de eindregie van de musical ‘http://www.samwieper.be” door de academie van Ieper en schreef als eindwerk de mini-opera ‘Baasje en Kaasje’ voor kleuters. In Ieper werd ze als ‘jonge beloftevolle muzikante’ beloond met de prijs Jan Decadt.

Naast haar muzikale activiteiten als sopraan/organiste, haar privé lesgeven en het lesgeven in de academie van Ninove, is ze vooral actief als dirigent van verschillende koren.

24 jaar lang leidde ze het kinderkoor Canteclaer waaruit in 1999 het jongerenkoor Con Spirito groeide. Beide koren hebben Lo als thuisbasis. Met deze koren maakt ze kinderen en jongeren enthousiast voor het samen zingen en tegelijkertijd iets waardevols bijbrengen aan hun opvoeding. In september gaf ze het dirigeerstokje door aan Hanne Deheegher & Marieke Spenninck. Barbara blijft de artistieke verantwoordelijkheid van de koren verder dragen.

Sinds 2004 leidde Barbara ook het meerstemmig gemengd Fenikskoor uit Ninove waarmee ze met een musical-repertoire een nieuwe richting insloeg. De stad Ninove beloonde hen hiervoor met de Prijs Cultuurraad 2005. Vorig jaar zetten ze het ambitieuze project ‘De wereld smaakt, Ninove smaakt de wereld’ op poten tijdens de week van de smaak. En het smaakte naar nog! Na zeven jaar met het Fenikskoor nam Barbara in december 2010 afscheid van het koor met een stemmig kerstconcert om nieuwe horizonten te verkennen.

In november 2009 bracht ze samen met Koen Garriau (Fluxus) haar eerste kinderproductie uit. De cd ‘Beestenboel’ met kinderliedjes in een nieuw fris arrangement, ingespeeld door professionele muzikanten en ingezongen door de kinderen van kinderkoor Canteclaer, wordt gesmaakt door het jonge publiek maar ook ouders & grootouders geven toe nu en dan mee te zingen en dansen. In augustus 2010 zetten ze een volle tent op zijn kop tijdens Dranouter Festival.

In april 2012 kwamen ze al gauw op de proppen met hun tweede productie: “Vroemmm!”. En ook deze valt in de smaak van jong en oud!

In 2011 startte ze onder impuls van oprichtster Elly van Acoleyen, als dirigente van het kinderkoor BallaBile uit Heldergem. Ook met deze groep jonge zangers zette ze al een aantal ambitieuze projecten op poten zoals ‘BallaBile Griezelt’, ‘BallaBile Royale’ & ‘Circus BallaBile’.

En alsof dit alles nog niet genoeg was is ze sinds 2015 de trotse oprichtster van het damesensemble VocAtom in Denderhoutem. Een groep jonge dames die zingen hoog in het vaandel dragen brengen onder haar leiding de mooiste melodiëen.

bottom of page